När stolen jämte blir tom…

Som djurägare vet jag precis vad andra djurägare går igenom, jag har känt det mesta i egen själ och sett allt hos andra. Jag har själv känt chock, förtvivlan och haft känslan av orättvisa och till och med skuld. Jag har själv varit desperat för att hitta en lösning så det hemska inte kommer att hända och känt mig som en bödel, när jag ändå var tvungen att ta det så oändligt svåra beslutet.

Beslutet att tiden har kommit för ett djur är nästan alltid svårt, men svårt i varierande grad. Ibland är det en självklarhet efter ett långt liv och även om saknaden är lika stor så vet man att beslutet är det enda rätta. Ibland är det svårare som vid sjukdom eller skada som ger smärta eller kroniska skador, man vill ju göra allt för djuret, men man är inte helt beredd på att det bästa för djuret är att få somna in. I det läget är det viktigt att ta hjälp av veterinärer och djursjukvårdare som jobbar med djur dagligen och vars ord bör tas bokstavligt i den situationen. Ansvaret är dock ditt som djurägare. Viktigt att veta är att beslutet sällan blir lättare att ta för att man väntar, dagen är precis lika svår senare så man bör alltid tänka på djurets bästa.

Sorg är individuellt för alla människor och det finns inget rätt eller fel. Det är viktigt att acceptera sina känslor i den situationen och aldrig känna att man reagerar fel. Några kan vara oberörda och ganska snabbt skaka av sig situationen och andra får en djup och behandlingskrävande depression. Inget är rätt eller fel, hur du känner omkring att mista ditt djur är det rätta för dig. Hur du reagerar är din rätt.

Tiden efter kan vara oerhört svår. Man gör sig många tankar och man kanske hör hunden tassa omkring eller känner katten stryka sig mot benen. Det är viktigt att låta det hela sjunka in och det kan ta tid. Det är helt okej att snabbt vilja skaffa ett nytt djur. Det gamla kan inte ersättas, men ett nytt liv i huset kan fylla ett tomrum och blir snabbt lika älskat. Andra vill vänta eller kanske av olika orsaker inte skaffa fler djur. Med tiden gör det mindre ont att ens djur inte finns hos en längre och man minns istället alla roliga stunder tillsammans. Själv väljer jag en stjärna till mitt djur och kan på så sätt vid stjärnklara nätter titta till min lilla flock däruppe. Vi sörjer alla på olika sätt och alla sätt är helt rätt för en själv.

Jag hoppas att denna sida har kunnat hjälpa dig igenom en svår tid.

Med vänliga hälsningar

Karen