Avlivning av katt

Före besöket rekommenderar jag att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att höra vad de kräver i samband med en eventuell utbetalning av livförsäkring. I vissa fall behöver en mer omfattande journalsammanställning av din katt beställas hem från tidigare behandlingar.

Före besöket måste du även skriva ut dokumentet ”Kalivet anhållan om avlivning av husdjur” eller ”Kalivet fullmakt samt anhållan om avlivning av husdjur” som ska vara ifylld när jag kommer. Jag gör identitetskontroll och har med mig en chipläsare om det skulle behövas.

Det kan vara bra att planera var du vill att avlivningen ska äga rum. Värt att veta är att underlaget bör vara tåligt och tvättbart då viss läckage av urin/avföring kan förekomma. Denna risk minskar om djuret är rastat innan (om möjligt).

Under besöket får din katt en lugnande spruta i nacken, likt en vaccinering. Katten blir sömnig av detta och vill lägga sig och vila. Under den här tiden uppskattar den kanske lite kel och godis, du känner din katt bäst och vet hur den helst vill behandlas. Katter reagerar ibland lite grann på det första momentet i och med de inte gillar att bli fasthållna, de har stor integritet och protesterar gärna. Det är mycket individuellt hur snabbt katter somnar, det beror helt på blodcirkulation och vilket allmäntillstånd den har.

När din katt sover gott läggs en kanyl i ett blodkärl och när vi är redo ges en överdos av sömnmedel, oftast en men ibland två sorter. Under någon minut blir andningen djupare och katten övergår i medvetslöshet för att därefter helt somna in när hjärtat slutar slå. I vissa tillfällen kan man välja att ge sömnmedlet direkt i buken, katten reagerar inte på detta utan går precis som på det andra sättet över i djup medvetslöshet för att därefter somna in.

Värt att veta kan vara att vissa djur somnar in med ögonen mer eller mindre öppna. Det kan förekomma reflexmässiga andetag, en ryckning i huden eller i en muskel eller ett djupt andetag. Detta betyder inte att djuret lever eller lider på något sätt, det är en naturlig reflex under det att energi lämnar kroppen.

Efteråt har du själv möjlighet ta hand om kroppen eller så kan jag ta med mig den för kremering efter föregående avtal. Jag har med mig en passande kista av kartong. Läs mer om kremering här .

krem
Besöket varar ca 1-1½ timme.

Katter ska avregistreras via SKK DjurID  eller
SVERAKS id-register

Länkar till PDF dokument:

 

Livintyg-Sveland-kattmall